Szynka Szołdra z Rajbrotu Bacówka

  • Dodaj recenzję:
  • Cena: €18,49 / kg
  • Najbliższy termin dostawy 05-07 LIPCA.


    W przypadku produktów na wagę dokładną cenę otrzymają Państwo po zważeniu towaru.


  • Cena €21,26
  • - +

Szołdra po staropolsku znaczy tyle co szynka wieprzowa. Szołdra z Rajbrotu to doskonała, soczysta szynka wieprzowa wędzona dymem bukowo-olchowym. Proces i metoda wytwarzania Szołdry nie uległy zmianie na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Peklowanie mięsa odbywa się w tradycyjnej zalewie, w skład której wchodzą przyprawy takie jak: ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy czy czosnek. Peklowanie trwa kilka dni, następnie szynkę formuje się i nadaje jej kształt poprzez ręczne sznurowanie. Szołdra wpisana jest na Listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego.

Składniki: Mięso wieprzowe, sól, przyprawy, cukier, substancja konserwująca - azotyn sodu, przeciwutleniacz - askorbinian sodu. Do wyprodukowania 100g wyrobu gotowego zużyto 135g mięsa.