Olejek goździkowy Labioskin 10ml*

  • Dodaj recenzję:
  • Cena: €4,09
  •  

    Świeże produkty osobiście przywieziemy w chłodni prosto do Twojego domu.


  • Cena €4,09 / szt.
  • - +

*Zamówienia można składać do środy do godziny 1300.

Naturalny olejek eteryczny goździkowy
Składniki/Ingredients: Eugenia Caryophyllus Bud Oil, Eugenol*, Isoeugenol*
*składnik naturalny olejku

Zalecenia:
wyłącznie do użytku zewnętrznego
nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę
przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci
nie stosować w przypadku alergii na którykolwiek składnik
Składniki:
Eugenia Caryophyllus Bud Oil, Eugenol*, Isoeugenol*

*składnik naturalny olejku

Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym miejscu z dala od światła w szczelnie zamkniętym opakowaniu

Olejek goździkowy i goździki – najważniejsze informacje
Pierwsze zapiski o goździkach pochodzą ze starochińskich ksiąg i są datowane na ok 400 r p.n.e. W Basenie Morza Śródziemnego, goździki były wykorzystywane głównie przez Greków, którzy jeszcze przed powstaniem Imperium Rzymskiego importowali je do Aleksandrii.

Goździkowiec wonny – bo tak właściwie nazywa się roślina 'dająca’ goździki, to rodzaj wiecznie zielonego drzewa, które należy do rodziny mirtowatych. Samo określenie goździk pochodzi z połączenia dwóch słów eugenia (łacińskiego) oraz caryophyllatus (greckiego) i ma oznaczać orzecho-podobne pąki kwiatowe. Samo słowo clove (z łac. clavus) oznacza w wolnym tłumaczeniu gwóźdź – trzeba przyznać, że goździk jako taki, zwłaszcza ususzony, przypomina stary zardzewiały, choć pięknie pachnący, gwóźdź.

Goździkowiec wonny naturalnie występuje w strefie podzwrotnikowej, zwłaszcza w krajach bardzo ciepłych i wilgotnych takich jak Filipiny, Indonezja, Zanzibar, Indie czy Sri Lanka. Wysokością potrafi osiągnąć nawet 15 metrów – pierwsze owoce zbierać można jednak dopiero po 6-10 latach. Kwitnący goździkowiec posiada duże pąki, które początkowo są różowe, a kiedy wyschną, zmieniają się w rdzawo-żółte. Wysuszone pączki nazywamy właśnie goździkami (choć jest to nazwa bardziej potoczna, niż fachowa). To właśnie z tych zasuszonych pączków pozyskuje się eteryczny olejek goździkowy.

Goździki mają bardzo charakterystyczny aromat oraz przyjemny, choć niecodzienny smak. Są wykorzystywane jako przyprawa korzenna – ich pieprzny korzenny smak daje wrażenie delikatnego szczypania w jamie ustnej. Goździki są jednym ze składników przyprawy do piernika.

W goździkach zawartość naturalnego olejku eterycznego może wynosić średnio od 19 do nawet 25%. Najważniejszym składnikiem olejku goździkowego jest eugenol – mocno aromatyczny płyn, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach goździków. W olejku goździkowym znajdziemy także acetoeugenol, izoeugenol, seskwiterpeny, terpeny, kwas i alkohol benzoesowy oraz aldehyd cynamonowy. Poza olejkiem eterycznym w goździkach znajdują się garbniki, kwas oleanolowy oraz związki śluzowe.

Prawdopodobnie po raz pierwszy olejek goździkowy wyekstrahował niemiecki aptekarz Valerius Cordus, w XVI wieku – wówczas olejek goździkowy sprzedawany był w aptekach!

Olejek może być bezbarwny lub blado-żółty. Ciemnieje z czasem, więc w trakcie przechowywania może zmienić barwę na ciemniejszą – nie zmieni się natomiast jego intensywny, korzenny zapach i palący smak.
Zastosowanie naturalnego olejku goździkowego jest takie samo od stuleci – wiele lat temu goździki stosowane były jako przyprawa ułatwiająca trawienie, a sam olejek stosowano do uśmierzania bólu zęba. Do dziś jednym z podstawowych surowców używanych z gabinetach stomatologicznych jest właśnie olejek goździkowy.
Współcześnie, poza przemysłem farmaceutycznym, olejek goździkowy używany jest w kosmetyce i aromaterapii, głównie ze względu na swoje właściwości oraz piękny zapach. Znajdziemy go w składnikach wielu kremów, szamponów, olejków do masażu czy olejków do terapii aromaterapeutycznych, a nawet jako składnik płynu do inhalacji.

Stosowanie olejku eterycznego z goździkowca musi być rozsądne – olejek o wysokim stężeniu jest bardzo ostry – należy więc stosować niewielkie ilość i zawsze rozcieńczać w innej substancji bazowej, np. innym oleju lub kosmetyku. Zawsze stosuj się do zaleceń producenta, a jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości – zwróć się do nas z zapytaniem.

Literatura:

 

Nowak K., Ogonowski J., Jaworska M., Grzesik K., Olejek goździkowy – właściwości i zastosowanie, [w:] „Chemik”, 2012, 66, 2, s.145-152.
Kędzia A., Ziółkowska-Klinkosz M., Lassmann Ł., Kochańska B., Kusiak A., Gębska A., Wojtaszek-Słomińska A., Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego, [w:] „Postępy fitoterapii”, 2014, 1, s. 15-18.