Ziarno samopszy bogate jest w składniki odżywcze i mikroelementy korzystne dla zdrowia.
Wyróżnia ją wysoka zawartość białek, tłuszczów oraz substancji antyoksydacyjnych. Podobnie jak mąka pszeniczna, zawiera gluten, jednak uważa się, że gluten w samopszy jest mniej szkodliwy niż ten w pszenicy ze względu na niższą toksyczność gliadyny. Niemniej jednak, mąka z samopszy nie jest bezglutenowa zgodnie z rekomendacjami WHO.
Samopszy posiada prozdrowotne właściwości, związane z obecnością substancji przeciwutleniających będących przeciwnowotworowe i korzystne dla serca, takich jak karotenoidy, tokole, polifenole i fitosterole. Zawiera również enzymy ograniczające degradację antyoksydantów podczas produkcji żywności. Dodatkowo, charakteryzuje się wysoką zawartością białka i tłuszczów, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Konsumenci chwalą smak makaronu z samopszy oraz jego korzystny wpływ na organizm, także u osób z nietolerancją glutenu, cukrzycą lub problemami trawiennymi.