Leśny mech to nowość od marki Delecta. Zielone ciasto ze szpinakiem, pysznym śmietankowym kremem zachwyci każdego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PRZYGOTOWAĆ:
Do ciasta:
3 jaja
50 ml wody
100 ml oleju
Do masy śmietanowej:
500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
100 ml przegotowanej zimnej wody
Ciasto:
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem.
Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180 ºC bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy.
Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180ºC ok. 30 min (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu i wystudzeniu odkrój 0,5 cm od góry ciasta i pokrusz.
Masa śmietanowa:
Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę.
Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania prawie sztywnej konsystencji.
Do średniej miseczki wlej wodę, wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj przez 0,5 min. Dodaj do ubitej śmietanki i miksuj przez kolejne 0,5 min.
Składanie ciasta:
Na dolną warstwę ciasta wyłóż masę śmietanową, posyp wierzch poruszonym ciastem, lekko dociśnij.
Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.