Ksylitol naturalny zamiennik cukru Zielony listek 500g 3 op.

  • Dodaj recenzję:
  • Cena: €11,01
  •  

    Świeże produkty osobiście przywieziemy w chłodni prosto do Twojego domu.


  • Cena €11,01 / op.
  • - +

Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory brzozy, która może być stosowana jako substytut zwykłego cukru. Podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur. Wywołuje intensywne i odświeżające, a zarazem chłodzące uczucie w ustach.

Kraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy jak cukier, który karmi bakterie), a więc wskazany jest przy:

  • próchnicy zębów i schorzeń dziąseł (np. paradontozie), ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach, zapobiega również tworzeniu osadu na zębach
  • suchość w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
  • przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
  • ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (katar, infekcje gardła, zatok), zapaleniu ucha środkowego
  • przyjazny przy nadkwasoocie żołądka, alergi, astmie
  • wzmacnia układ immunologiczny
  • broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami
  • zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając właściwą konsystencję kości, poprzez ich mineralizację
  • stymuluje niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymując jej poziom
  • przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów wewnętrznych oraz przyczynia się do przedłużania ich sprawności
  • regularne płukanie jamy ustnej roztworem ksylitolu przywraca właściwe PH jamy ustnej
  • remineralizuje szkliwo
  • leczy (zasklepia) drobne ubytki
  • zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust



Ksylitol pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewalacyjny dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8 krotnie niższy niż sacharoza (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm otrzymuje znacznie mniej insuliny.