Wskazania:
Bobovita Kaszka zbożowa jabłko-śliwka po 8. miesiącu to pełnoziarnisty posiłek przeznaczony dla dzieci od 8. miesiąca życia.
Właściwości:
Bobovita Kaszka zbożowa jabłko-śliwka po 8. miesiącu to pyszny posiłek, idealny dla dzieci powyżej 8. miesiąca życia. Delikatna kaszka zbożowa to świetna propozycja rozszerzania diety dziecka. Jest to produkt pełnoziarnisty, nie zawierający białka mleka krowiego i wzbogacony w witaminę B1. Witamina B1 sprzyja prawidłowemu metabolizmowi energetycznemu i funkcjonowaniu układu nerwowego. Zawarte w kaszce zboża są ważne dla zbilansowanego jadłospisu dziecka, z kolei owoce nadają jej pyszny smak. Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie (GMO) - podobnie jak wszystkie inne produkty dla niemowląt i małych dzieci na rynku polskim. Może być przygotowana z dodatkiem wody, mleka modyfikowanego (np. Bebiko 2 lub Bebilon 2) lub preparatu mlekozastępczego. Zawiera błonnik i mąkę z pełnego ziarna oraz 7 witamin i niezbędnych składników minerałów. Dostarcza dziecku niezbędnej energii do zabawy i nauki nowych umiejętności. Nie wymaga gotowania.
Skład:
Składniki Bobovita Kaszka zbożowa jabłko-śliwka po 8. miesiącu: zmielone zboża pełnoziarniste 69% (pszenica 67%, jęczmień 1%, żyto 1%), owoce 10,6% (jabłko w proszku 6,3%, suszona śliwka w proszku 2,3%, płatki bananowe 2%), cukier, mąki 6,1% (owsiana 2,2%, jaglana 1,3%, kukurydziana 1,3%, ryżowa 1,3%), maltodekstryna, witamina B1 (tiamina).
Wartość odżywcza w porcji (20 g) kaszki + 150 ml mleka modyfikowanego: wartość energetyczna 741 kJ/176 kcal; tłuszcz 4,9 g, w tym kwasy nasycone 2,0 g; węglowodany 27 g, w tym cukry 16 g; błonnik 3,0 g; białko 4,0 g; sól 0,06 g; witaminy: tiamina 0,27 mg (54%RWS*); składniki mineralne: sód 27 mg.
*RWS - referencyjna wartość spożycia
Zawartość soli wynika wyłącznie z naturalnej zawartości sodu.
Stosowanie:
Przygotowując Bobovita Kaszka zbożowa jabłko-śliwka po 8. miesiącu zawsze postępuj zgodnie z instrukcją właściwego przygotowania. Zanim przystąpisz do sporządzania posiłku dla dziecka, umyj dokładnie ręce i upewnij się, czy naczynia, których będziesz używać są czyste. Krok 1: przygotuj 150 ml mleka modyfikowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź do temperatury 40 st. Celsjusza. Krok 2: wsyp powoli do mleka 20 g kaszki (ok. 3 łyżki stołowe). Krok 3: mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji; odczekaj chwilę aż kaszka zgęstnieje. Krok 4: Sprawdź temperaturę; gotową kaszkę podaj dziecku lub pozwól spróbować samodzielnego jedzenia łyżeczką.